Skip to main content

Pasientinformasjon:
Ergospirometri med oksygenopptak

Om undersøkelsen

Belastningstest som hovedsaklig utføres på ergometersykkel (av og til tredemølle) der hjerterytmen, blodtrykket og gassutvekslingen i lungene undersøkes. Denne undersøkelsen gir et bilde av samspillet mellom hjertet og lunger ved økende belastning, og hvor begrensningen ligger.

Under undersøkelsen har du påmontert ledninger, blodtrykksmansjett og en maske som registrerer pusten din. Selve belastningstesten tar 6-12 minutter, men krever en del tilpasning av utstyr samt en enkel pustetest i forkant.

Det er veldig viktig at du blir ordentlig sliten for at testgrunnlaget skal bli best mulig. Testen gir også mulighet for å antyde hvor din anaerobe terskel ligger, det vil si ved hvilken belastning/hjertefrekvens syrenivået i blodet ditt øker raskt som uttrykk for at du ikke klarer å kvitte deg med like stor mengde syre som kroppen produserer under belastning.

Forberedelser til undersøkelsen

Det er en klar anbefaling om at du har lett tøy og joggesko med deg til denne testen, og helst et håndkle til etterpå.

Du bør ikke ha spist et større måltid like før testen.

Private Spesialister

Private spesialister ved Moloklinikkens har korte ventetider og du kan bestille time uten henvisning fra lege.

Lars Øivind Krafft Sande

Spesialist
Hjertesykdommer
Indremedisin
Idrettsmedisin
Les mer


Mange har i dag tegnet behandlingsforsikring/helseforsikring gjennom arbeidsgiver eller privat, og tilbudet ved Moloklinikken vil kunne dekkes av slik forsikring etter henvising fra lege. Ta kontakt med forsikringsselskapet og be om henvisning til oss.